21 Ağustos 2009 Cuma

VALENCİA’DA “KERS” FAVORİ


Bir ay önce ilk kez Macaristan’da KERS kullanan bir otomobil Grand Prix birinciliği elde etti. Lewis Hamilton’ın kullandığı Maclaren MP4-24 damalı bayrağı gördüğünde ünlü İngiliz takımının rekabetçiliği üzerindeki kuşkular ortadan kalkıyordu. Bir önceki yılın Dünya şampiyonu Lewis Hamilton iyi bir otomobille neler yapabileceğini önceden ispatlamış bir pilot olduğuna göre, KERS, dökülen Maclaren otomobili ve Hamilton paradoksundaki çözülme artık KERS’in zaferine dönüşen tartışma götürmez bir gerçekti.
Almanya’da KERS ile start kabiliyetini muhtemel bir yarış birinciliğine döndürme potansiyelini ortaya koyan Maclaren ve Ferrari otomobilleri için, uygun bir piste ihtiyaç vardı ve Macaristan’da bir adım ileri gittiklerini kürsüyü işgal ederek gösterdiler.
Sezon ortasında çift katmanlı difüzör üzerine revize edilen otomobilin KERS ile sağladığı aerodinamik denge Valencia’da yeni bir sınav verecek.
Valencia pist özelliği nedeniyle sıralama turlarında ön sıralarda başlayacak KERS kullanıcısı otomobiller için yeni bir zafer alanı olacak.
Brawn-Redbull rekabet ederken, karşılarında güçlenmiş KERS cephesini Ferrari-Maclaren’i bulacaklar. Kuvvetle muhtemel iki taraf arasındaki farkı Valencia’da KERS belirleyecek.
Bilhassa Maclaren aracının son iki yarışta gördüğümüz start avantajının yanına, atak ve savunma anlarındaki dokunulmazlığını eklemek ve tahminleri bunun üzerine yapmak gerek, takım yarış hafta başındaki testlerde kullanacaği yeni ön kanat ve arka taban tasarımlarından en iyi yarış paketini üreteceği konusunda emin görünüyor.
Daha hafif ve ağırlık dağılımını daha verimli hale getiren yeni KERS yine zaferin anahtarı olmaya aday görünüyor.
Ferrari üzerine benzer şeyler düşünülebilir ama satırların yazarı batıl itikadları olmamasına rağmen İtalyan takımında bu sene birşeylerin efsunlu olduğuna inanıyor.
Brawn takımı bu yıl sıcak yarışlarda iyi sonuçlar aldı. Valencia’da yılın en sıcak günleri yaşanacağına göre bu durum Brawn GP’nin bu yılki istatistiklerini güçlendirmek için avantaj sağlayabilir.
Redbull dizaynırı Newey’nin tatilde dehasını gösterdiği ölçüde Vettel-Weber ikilisi birbirleriyle ve diğerleriyle uğraşabilecekler.
Yinede KERS kazandırır.

0 yorum: